6 Aralık 2011 Salı

Lorlu Mantı (Çökelekli Mantı)



                                 Kayınvalidemden öğrendiğim tariflerden biri çökelekli mantı.Bizde de yapılır buna benzeyen şekliyde mesela bizde ıspanak, yada sade salçalı sosla yapılır. Eşim annesinin yaptığı şekliyle sevdiği için onu yaptım. Kayınvalidemden de tam not aldım. "Benimkini de geçmiş" dedi. O kadar diyorum.
                               İsterseniz bu ölçülerin yarısını alarak da yapabilirsiniz.O zaman iki beze olur. Biz kalabalıktık. Anca yetti.
                 Malzemeler: 2 yumurta,4 su bardağı un,1 su bardağı + 2 yemek kaşığı ılık su,1 tatlı kaşığı tuz, İçi İçin: tuzsuz lor peyniri.

Yapılışı:

  1. Yumurta, tuz, un karıştırılır. Suları da ekleriz. İçine azar azar un  eleyerek koyarız. Biraz katı kıvamlı bir mantı hamuru olur.
  2. Hamuru 4'e bölüp bezeler yaparız. Her bir bezeyi büyükçe açarız. Ne çok ince ne çok kalın olacak. Kayseri mantısı gibi keseriz lakin onun gibi küçük olmayacak, daha büyük kareler olacak. 
  3. Kesilen karelerin ortasına kıyma yerine lor peynirinden koyarız. İki çapraz ucunu birleştirip üçgen şeklinde kapatırız. Her bir bezeye şeklini verdikten sonra altına kalınca örtü serdiğimiz temizce bir yere kaldırırız ve böylece 2 saat kadar kurumasını bekleriz.
  4. Bir tencereye su doldurur, içine biraz tuz ekleriz.Kaynayınca hamurlarımızı mantı gibi salar pişiririz. Ocaktan alınca suyunu döker üzerine  biraz soğuk su koyarız. Bu arada tavada 3 kaşık tereyağ biraz sıvıyağ koyar kızarınca soğuttuğumuz mantının üzerine dökeriz. Bu mantı yoğurtla yenilmediği için benim kızlar ketçabı tercih ediyorlar. Mevsim sebzeleri bol yeşillikli bir salata ile güzel gidiyor. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder